Objava 5.2.2016

Simone Godina. Dama mladostnega videza, elegantne postave in z znanjem osebe, ki bi ji ga lahko marsikdo zavidal! Zahvaljujem se vam v imenu naših bralcev, za posvečen čas in predlagane stvari za izboljšanje zdravja. Hvala!

INTERVJU

Simone Godina za Hemoroidi STOP

HS: Kdo je Simone? Kako bi se opisali?
Simone:
“Tukaj bi lahko tisti, ki me poznajo rekli različno. Pravijo mi, da sem vzor ženstvenosti in da ženske delam ženstvene na eni strani na drugi strani, pa, da nesebično predajam svoje znanje in pomagam z nasveti in strokovnim vodstvom glede prehrane, hormonov in prebavnih težav.”

HS: Kdaj ste spoznali kaj je vaše življenjsko poslanstvo?
Simone:
“Kdaj sem spoznala svoje poslanstvo? Tega se še nisem vprašala, ker sem že več kot 30 let predavatelj in sem prišla do točke, ko sem želela to nadgraditi. Želela sem pomagati ljudem strokovno, a nisem imela zdravstvene podlage za to. Izšolala sem se za zdravstvenega trenerja in tukaj se je začela moja pot, ker mi je to šolanje dalo ne samo strokovna znanja s področja prehrane in življenjskega sloga, ampak tudi sistem, kako to širiti naprej in pomagati ljudem reševati svoje stanje. Obenem pa sem rešila tudi svoje zdravstvene probleme. ”

HS: Kaj za vas pomeni biti zdrav?
Simone:
“Biti zdrav je zame, biti brez bolečin, ki so neprijetne. Kot ženska imeti neboleče periode, imeti energijo, biti naspan! Biti brez prebavnih težav, ki so tudi mene pestile celo življenje in sem se na to navadila. Bolečine in prebavne motnje in problematičen ciklus ni normalno, a kaj, ko se s časom na to navadimo. Obstajajo rešitve! Zdrav pomeni, da tega ni, da lahko uživamo v hrani in življenju, brez težav in simptomov, da imamo energijo za vse, kar želimo delati. Da znamo poskrbeti za svoje telo.”

HS: Zakaj se stranke odločajo ravno za vas?
Simone:
“To bi morali vprašati moje stranke. Iz tega kar mi povedo lahko povem, da se obrnejo name, ko vidijo, da sami nimajo rezultatov kljub temu, da so naredili spremembe v prehrani. Obrnejo se name, da jih informiram o prehrani in prehrano prilagodim njihovemu telesu. Da jim pomagam najti ustrezno prehrano za njihovo telo. Obrnejo se name, ko slišijo, da lahko s spremembo prehrane in življenjskega sloga vplivajo na kakovost zdravja. Obrnejo se name, ko vidijo, da z medicino in zdravniki ni želenih rezultatov, ker imajo lahko stanja, ki še niso bolezen so pa prisotni neki simptomi neugodja.”

HS: Katere so najpogostejše težave vaših strank in kako jih rešujete?
Simone:
“Najpogostejše težave so hormonsko neravnovesje pri ženskah, pa tudi moški se obračajo name. Težave s ščitnico, težave z avto imunskim odzivom telesa: kolitis, celiakija, Hashimoto, bazedovka, luskavica, lupus, revmatoidni artritis. Težave s kožo in težave s prebavo ter težave neustrezne prehrane.
Kako jih rešujem? Sistematično. Najprej opredelimo možne vzroke za stanje, kar naredim na brezplačni konzultaciji na daljavo, kjer se pogovorim s stranko o njenih težavah, po potrebi pogledam tudi rezultate različnih testiranj in jih razložim – stranki povem, kaj se dogaja z njenim telesom in od kod vse izvira. Povprašam o načinu prehranjevanja in življenjskega sloga, kjer so pogosto nahajajo vrzeli in nepravilnosti, kljub “zdravi prehrani”, ki je zelo relativen pojem.
Potem se dogovorimo za sodelovanje bodisi individualno kot trimesečni ali šestmesečni voden protokol, kjer se dvakrat na mesec slišimo po telefonu in pogovarjamo o tem katere spremembe bomo naredili, kakšen je napredek, kaj gre in kaj ne gre, ter po korakih z reorganizacijo prehrane in življenjskega sloga (spanje, ritem, vadba, okolje, stres, organizacija …) vplivamo na vzroke stanja in gremo proti izboljšanju le tega, da pridobimo več energije, da umirimo prebavne težave, notranja vnetja in bolečine. Rada sodelujem tudi z zdravnikom stranke, po navadi tako, da upoštevamo tudi njegova navodila in zdravila ter vzporedno delujemo s spremembo prehrane in življenjskega sloga.
Lahko pa se moje stranke vključijo v Spletne delavnice (na tej povezavi), primerne za njihova stanja, kjer preko predavanj vsak teden dobivajo navodila in gredo skozi voden protokol do izboljšanja stanja, jaz sem pa v oporo preko elektronske pošte in skupinskih konzultacij. Vse poteka na daljavo in po tempu kot ga vsak zmore. Spletne delavnice so preverjeni protokoli, ki jih izvajajo tudi zdravniki Funkcionalne medicine, od katerih se šolam, jaz pa sem jih priredila glede na primere iz prakse, da so življenjski, ker tudi sama živim to kar učim.
Moj način dela je po modernih metodah Telemedicine na daljavo, ker ljudem primanjkuje časa in tako delo zagotavlja kontinuiteto, sistematično delo vsaj tri mesece, spremembe po korakih, integrativno delo: povezovanje tudi ostalih dejavnosti in terapij – tudi zdravnika, tak celostni integrativni pristop potem daje rezultate.”

HS: Kako bi 5 letnemu otroku razložili, kaj pomeni integrativni holistični zdravstveni trener ter nutricionist funkcionalne diagnostike?
Simone:
“Moj otrok ima sedem. Mamica uči stranke kako se pravilno prehranjevati, si organizirati in pripraviti hrano, se naučiti zdravega življenjskega sloga, kot je spanje vadbo dnevni ritem in uravnavanje stresa s pravilno organizacijo.
Kot NFD (nutricionist funkcionalne diagnostike) pa sem usposobljena pogledati tudi rezultate testov in jih razložim strankam – kaj pomenijo, da vedo, kaj se dogaja z njihovim telesom, da potem na to lahko vplivamo s spremembami.”

HS: Kot integrativni holistični zdravstveni trener ter nutricionist funkcionalne diagnostike se srečujete s takšnimi in drugačnimi težavami ljudi. Kaj bi svetovali ljudem, ki imajo težave s hemoroidi?
Simone:
“Pri hemoroidih je ključnega pomena prehrana. Poudarek bi dala na življenjski slog, s tem mislim pogosto sedenje ali v pisarnah, doma ali v avtomobilih, ter stres.
Pomembna je presnova, metabolizem, če je upočasnjen, je težava izločanja in s tem povezane težave, ki sem jih nekoč imela sama in je zelo boleče in neprijetno.
Prehrana mora biti pravilno sestavljena.
Splošna priporočila zdrave prehrane, ki nas učijo, da so maščobe škodljive, so naredila veliko škode! Zakaj? Maščobe so mazilo, vlažilni gel in če jih je premalo, kljub velikim količinam vode, ki napne vlaknine, je izločanje oteženo. Maščobe poskrbijo, da vse gladko teče in drsi brez nepotrebnih bolečin. Seveda izberemo zdrave nepredelane maščobe v pravilni kombinaciji z ostalimi živili.
Maščobe so pomembne tudi z vidika hormonov, ker hormoni se tvorijo iz holesterola. To velja še posebej za ščitnične hormone, ker premalo delujoča ščitnica ima za posledico počasen metabolizem in zaprtost.
Smiselno je opraviti pregled in upoštevati ta vidik, ki ga funkcionalna medicina obravnava drugače in zazna težavo s ščitnico veliko prej, preden pride do patoloških vrednosti ščitničnih markerjev, ko je potrebno zdravilo za ščitnico. Jaz to preverjam s posebnim vprašalnikom Integrativne analize hormonskega stanja.
Tudi nasveti glede vlaknin so velikokrat napačni. Ljudje pod vlaknine dojemajo kruh in žitarice, ki pa niso pravi vir vlaknin in pogosto preveč zapirajo in otežijo že tako počasno presnovo, ki je težava zaprtja. Ustrezne vlaknine so zelenjava, ki vsebuje tako netopne vlaknine, ki jih potrebujemo za uravnavanje volumna in vezavo strupov iz telesa, kot tudi topne, ki uravnavajo črevesne bakterije, katerih ravnovesje se pogosto poruši pri zaprtosti. Poleg maščob in ustreznih vlaknin je pomembno tudi gibanje! Vsaki dve uri najmanj pet minut razgibavanja ob prepogostem sedenju.
Tudi dolgo sedenja na straniščni školjki, je lahko težava, ker prekine dovod krvi po ožilju nog in včasih kar dobimo mravljinčaste noge in nam celo »zaspijo«.
Pomemben vidik, ki bi ga izpostavila pa je tudi stres. Zaradi povišanega stresnega hormona kortizola se posledično upočasni presnova. Kortizol namreč upočasni ščitnico, po domače izklopi ščitnico. Preobremenjenost s stresom, ki je lahko čustveni, fizični in tudi prehranski (neustrezna hrana lahko poviša kortizol), tako lahko še dodatno pripomore k zaprtosti. Naša ščitnica je zdrava, le preveč stresa jo upočasni in dolgoročno lahko pride do motenega delovanja ščitnice. Tako se vrtimo v začaranem krogu.”

HS: Težave z odvajanjem blata ima iz dneva v dan vedno več ljudi. Kot strokovnjakinja zagotovo veste, da s pomočjo pravilnega prehranjevanja izboljšamo več kot 50 % svojega počutja. Kako gledate na to, da je tudi sprememba položaja na stranišču izrednega pomena?(npr. iz sedečega v čepeči položaj-kot naši predniki)
Simone:
“Inovacija – pručka, ki ta položaj spremeni, je lahko zelo koristna, da razbremenimo krvni obtok in s tem zmanjšamo pritisk in pojav zlate žile, kot rečemo tudi hemoroidom.”

HS: Kaj bi sporočili ljudem, ki se srečujejo s tovrstnimi težavami in ne vedo, kako bi jih začeli reševati?
Simone:
“Predvsem bi svetovala, da vsak poveča vnos zelenjave pri vsakem obroku!
Kako: tako da vlaknine iz žit, kot so kruh in testenine zamenjata za zelenjavo, ki ima več hranil in vitaminov, poleg kakovostnih vlaknin.
Koliko zelenjave? Vsaj 200 do 300 gramov na obrok. Lahko kuhane ali presne v obliki solat.
Priporočila bi “menjavo olja” v prehrani, naravne nepredelane maščobe – surovo maslo, prečiščeno maslo, kokosovo olje, tudi maščobe mesa pašne reje. Te maščobe vsebujejo buterinske, stearinske, lavrinske maščobne kisline, ki so potrebne za oblogo črevesja. Seveda v kombinaciji z zelenjavo ne žitaricami.
Velikokrat pomaga tudi povečan vnos magnezija, ki je ključen pri zaprtosti, saj spodbuja peristaltiko, vsaj 400 mg na dan pa tudi C vitamin, za katerega se ve, da v večjih količinah povzroča drisko.
Izogibala bi se odvajal, ker preveč polenijo črevesje na dolgi rok.”

HS: Pustovanje in pustni krofi. Na kakšen način bi lahko človek omilil vpliv, ki ga imajo na prebavo?
Simone:
“Krofi so bela moka, ki zelo zapira, vsebujejo gluten, ki draži črevesje in ga dela prepustnega in po navadi so pečeni v prežgani maščobi. Izberite krofe, pečene na palmovi masti, tudi navadni masti, kokosovem olju, ne na prečiščenem rastlinskem olju, ki je najbolj vnetno.
Negativen vpliv krofov zagotovo omilimo, če je ostala prehrana čim bolj bazira na zelenjavi. Za vsak krof ena solata več ali zelenjavna juha, bi lahko rekli.
Kar se tiče praznikov in prehrane zunaj, bi svetovala čim manj pekovskih izdelkov in jedi iz testa, mesu pa dodajte veliko veliko zelenjave. ”

Več o Simone Godina si lahko preberete na tej povezavi http://simone-godina.healthcoach.integrativenutrition.com/

www.000webhost.com