Objava 11.4.2016

Tokrat smo posvetili prostor za šport! Svoje mnenje deli z nami Romina Špiler, ki dela v fitnes centru Primafit. Kar smo poiskali po spletu je oseba z ogromno znanja ( Profesor športne vzgoje, Vaditelj skupinske in individualne vadbe FZS, Vaditelj plavanja FŠ, Učitelj smučanja FŠ, več kot 7 let izkušenj na področju fitnesa). To kar se ne da razbrat iz spleta pa je njena nasmejanost in pozitivna energija, ki jo oddaja. Romina zahvaljujemo se vam v imenu naših bralcev, za nasvete o izboljšanju telesne pripravljenosti. Hvala!

INTERVJU

Romina Špiler

HS: Vaš profesionalni dan je vezan na šport. Kaj pa vaše privat življenje? Kdo je Romina Špiler, ko zaključi delovni dan?
Romina
: Ko zaključim delovni dan sem predvsem mama. Imam veliko srečo, da je delovnik v dopoldanskem času, tako so popoldnevi rezervirani za čas, ki ga preživim z družino. V današnjem času je to redkost, ki je veliko vredna. Čas, ki ga preživim z otrokom ni vezana na urico ali dve, ampak na celo popoldne.

HS: Kako to, da ste se odločila za to pot? Kdaj ste spoznali kaj je vaše življenjsko poslanstvo? Kaj vam pomeni šport?
S športom sem povezana že iz otroštva. Starši so bili aktivni in so življenski slog prenesli name. Gibanje sem vzljubila in se odločila za vpis na fakulteto za šport. Sprva sem učila športno vzgojo v osnovni šoli in v popoldanskem času delala v rekreacijskem centru. Kmalu sem spoznala, da mi delo z odraslimi bolj leži in kar trenutno počnem me izpopolnjuje. Pred rojstvom hčere, je šport zavzemal večino delovnega in prostega časa. Sedaj se v službi trudim s kakšno stranko telovaditi in jo s tem dodatno motivirati, kakšen dan grem popoldan teči. S tem ohranjam vzdržljivost za vsakodnevne napore. Trudim se, da vsak prosti trenutek z družino preživim zunaj, aktivno. Tudi, če je slabo vreme in mraz.

HS: Kakšno povezavo imata prehrana in šport?
 Zelo veliko! Prehrana je po mojem mnenju za ohranjanje zdravja enako pomembna, kot gibanje. Ne želim reči, da šport ni pomemben, je pa napačna prehrana velikokrat vzrok slabemu počutju. Vsakdo, ki si želi izboljšati kakovost življenja mora kakovostno jesti in se veliko gibati. K meni pridejo ljudje, ki so prepričani, da se bodo znebili odvečne teže z obiskom fitnesa dvakrat tedensko. Takoj jim povem, da brez prave prehrane ne bo uspeha.

HS: Kako svoje znanje prenesete na stranke?
S pogovorom. S prepričevanjem, motiviranjem in pripovedovanjem lastnih izkušenj. Velikokrat znam biti prava »tečnoba«. Nekaterim je dovolj pogovor, drugim ponudim v branje kakšno zanimivo knjigo z nasveti. Predvsem se trudim, da je zabavno, saj le tako preprečim, da prehitro obupajo.

HS: Kaj za vas pomeni biti zdrav?
Se dobro počutiti v lastni koži in biti kos vsakodnevnim naporom. Danes se moramo za zdravje veliko bolj potruditi kot nekoč. S tem imam v mislih tako gibanje kot zdravo prehranjevanje. Prehrana je danes zelo osiromašena s hranili. Za uživanje zdrave in kakovostne hrane se moramo potruditi, kar v natrpanem delovniku ni zmeraj lahko. Hrana je danes dostopna tako rekoč povsod in skozi ves dan, ni pa vsa hrana dobra za telo. Prav tako gibanje ni več samoumevno kot nekoč.

Romina Špiler

HS: Zakaj se ljudje odločajo ravno za vas?
Ker imam rada moje stranke in ne obupam zlahka.

HS: Katere so najpogostejše težave vaših strank?
Današnji način življenja, ki smo si ga olajšali in s tem zabili nož v hrbet. Sedeč način življenja, premalo gibanja, nezdrava hrana in različne bolečine v različnih delih telesa.

HS: Kaj bi svetovali ljudem, ki imajo težave s hemoroidi?
Hemoroide je najbolje preprečiti. Zdrava prehrana, dobra prebava in redno odvajanje blata so ključ do zdravja. Temu veliko pripomore redno gibanje. Tu se nanašam na hojo, vzpenjanje po stopnicah in veliko gibov, ki smo jih čez dan opustili. Če v službi veliko sedimo, vsaj doma izkoristimo in se čim več gibajmo. Vsak korak, ki ga naredimo pripomore k dobri prebavi.

HS: Težave z odvajanjem blata ima iz dneva v dan vedno več ljudi. Kaj menite o tem, da je samo sprememba položaja iz sedečega v čepeč položaj, izboljša oz. olajša opravljanje tega opravila?
Čepeči položaj pripomore k lažjemu praznjenju črevesja, vendar ni dovolj. Urediti je potrebno prehrano, piti veliko vode in več se je potrebno gibati.

HS: Kaj bi sporočili ljudem,ki se srečujejo s tovrstnimi težavami in ne vedo kako bi jih začeli reševati?
Začeti je treba od lažjega k težjemu. Najprej popijmo velik kozarec vode, veliko je potrebno piti čez cel dan. Naslednji korak je ta, da poskušamo jesti zdravo. Če poleg tega se veliko gibljemo čez dan, smo na dobri poti k dobri prebavi in posledično boljšemu zdravju in počutju.

www.000webhost.com