PREDHODNI ČLANKI

Kaj sploh so hemoroidi ali zlata žila? Preberite si članek - Kaj so hemoroidi?

Kaj je vzrok za hemoroide si lahko preberete na tej povezavi - "Kaj je vzrok?" 

Katere vrste hemoroidov ali zlate žile obstajajo? Opisano v tem članku - Katere imam jaz?

 
 
 

NEGA

Zadnjik ali anus je končna odprtina prebavne cevi. (https://sl.wikipedia.org/wiki/Zadnjik)

Pekoča ali srbeča koža pri težavah z zadnjikom pogosto povežemo z nezadostno higieno. Mislimo, da je glavni vzrok pekočega in srbečega zadnjika nezadostna higiena. Kaj naredimo – umivamo zadnjik pogosteje. Pogosteje, kot je to potrebno. Med umivanjem uporabljamo različna mila. Po umivanju pa različne kreme. Učinek? Nasproten pričakovanemu!!!

prepogostim umivanjem zadnjika in prepogosto uporabo mila kožo preveč razmastimo. S tem, ko kožo zadnjika preveč razmastimo, spremenimo njeno kislinsko zaščito. Mastna koža in kislinska zaščita sta obrambna sloja pred vdorom škodljivih klic skozi zadnjik. Srbečici in pekoči koži zadnjika se pridruži šenezadostno osušena koža. Koža ni samo vlažna, je razmočena v tem primeru, ki je idealno gojišče za glivice in klice. Še posebej tam, kjer so stalno prisotne in je vlažnost povečana.

Po vsaki opravljeni veliki potrebi je umivanje zadnjika koristna navada. Umivanje anusa po iztrebljanju je pri veliko ljudeh nuja. Pri ljudeh, ki morejo umivati zadnjik pod nujno, priporočamo umivanje večkrat dnevno. Tolikokrat kot človek začuti, da je treba! Dobro je tudi odpreti odprtino zadnjika in umiti tudi kak cm kože v njegovem kanalu. Ne pozabiti – dovolj je hladna ali mlačna voda.

V primeru, da je koža razdražena in nas peče (še posebej, kadar srbi), priporočamo, da zadnjik umivate vfiziološki raztopini. Kadar je koža zadnjika vneta, so na njej drobne ranice in zaradi teh ranic voda vdira in poškoduje vrhnji sloj.

Fiziološka vodna raztopina je toliko slana kot kri. Jo je treba kupiti? Ne! Kako jo naredimo doma? Postopek je naslednji: potrebujemo 5 litrov in veliko žlico kuhinjske soli. Sol damo v vodo in premešamo, da se sol stopi. Fiziološka raztopina je narejena!

Po končanem umivanju kožo zadnjika osušimo (ne drgniti!). Nato nanesemo tanek sloj olivnega olja ali masla – namažemo zadnjik. Kisle maščobe so tiste, ki ohranjajo zaščitno moč kože zadnjika. Namaščena koža pa je tudi bolj prožna in bolj dovzetna do majhnih poškodb in prodor klic.

V primeru močnega srbenja zadnjika pa je priporočljivo uporabljati mazilo, ki je namenjeno boju proti glivicam. Katero mazilo bo primerno za vas se raje posvetujte z osebnim zdravnikom.

www.000webhost.com