PREDHODNI ČLANKI

Kaj sploh so hemoroidi ali zlata žila? Preberite si članek – Kaj so hemoroidi?

Kaj je vzrok za hemoroide si lahko preberete na tej povezavi – “Kaj je vzrok?” 

Katere vrste hemoroidov ali zlate žile obstajajo? Opisano v tem članku – Katere imam jaz?

KAKO LAJŠAMO TEŽAVE PRI HEMOROIDIH – KONZERVATIVNO ZDRAVLJENJE

  • Urejena prebava, redno odvajanje blata, preprečevanje zaprtja močno lajšajo težave s hemoroidi. Pri odvajanju blata se ne napenjajte, bodite sproščeni. Pijte dovolj tekočine in uživajte lahko hrano, bogato z vlakninami. Vzdržujte navado rednega izločanja blata. Ob zaprtju uporabite naravna odvajala. Odlično je laneno seme, ki poveča volumen blata in s tem preprečuje boleče odvajanje in napenjanje.
  • Večkrat na dan si pripravite sedeče kopeli s toplo vodo in kamilicami ali hrastovim lubjem. Učinkovine cvetov kamilice pomirjajo razdraženo in vneto kožo ter sluznico zadnjika, delujejo protibakterijsko in pospešujejo celjenje ran. Čreslovine hrastovega lubja tvorijo na površini kože in sluznice zaščitni sloj. Le ta pomirja vneti predel okrog zadnjika. Pazite, da kopel ni prevroča, namakajte se do 15 minut, večkrat dnevno.
  • Posvetujte se s farmacevtom, ki vam bo predpisal zdravila v obliki kreme ali svečk. Le ta vsebujejo učinkovine in protivnetna sredstva, ki lokalno zmanjšajo vnetje, draženje, srbečico in bolečine.
  • Uporabljate hladilna mazila, lahko tudi mazila za nego otroške kože, ki negujejo in ščitijo razdraženo kožo in sluznico okoli zadnjika ter blažijo srbenje.
  • Ne pozabite na skrb za dobro higieno zadnjika. Po vsakem odvajanju blata, uporabite mehke vlažilne robčke, ki ne bodo dodatno drgnili poškodovanega mesta. Nosite zračno, bombažno spodnje perilo. Izogibajte se pretesnim oblačilom.
  • Počivajte. Če je mesto zelo razboleno in vneto, počivajte. Veliko fizične aktivnosti in gibanja, premikanja, dvigovanja bremen povzroči dodatne bolečine.

(vir: www.mojaleta.si)

www.000webhost.com