FAQ

Zbrali smo nekaj vaših najpogostejših vprašanj in jih objavili. Preverite, mogoče smo na vaše vprašanje že odgovorili. Če ne, nam zastavite vprašanje tukaj.

 

1. Kako izbrati pručko?

 Pručko izberete glede na višino vaše toaletne školjke. Obstajata dva standarda glede višine školjke – večji in manjši (večja školjka ima sedišče na višini cca 50cm manjša školjka ima sedišče na višini cca 40cm). Naše pručke so prilagojene za ta dva standarda. Torej, če imate večjo školjko izberete pručko, ki je visoka 23 cm. V primeru manjše toaletne školjke pa izberete pručko višine 17 cm. Seveda obstajajo izjeme. Manjšim ljudem (npr. otroci) ustreza višja pručka, čeprav imajo manjšo toaletno školjko. Imeli smo tudi stranke, ki so kupili oba tipa pručk. Zakaj? Staršem je odgovarjala večja pručka, za svoje otroke pa so poskrbeli tako, da so postavili eno pručko na drugo in s tem so dosegli, da tudi njihov podmladek sedi na školjki čepe.
2. Veliko berem o hemoroidih in zasledil sem, da pomagajo tudi redne kopeli. To drži?

Vsekakor. Kopel namreč pomaga k boljši higieni anorektalnega predela. Osebe s težjimi primeri hemoroidov se po opravljeni potrebi pogosto prhajo. Pri kopeli pa je vseeno dobro, da smo previdni. Pomembno je predvsem to, da z njo ne pretiravamo. Pripravimo si jo na primer od enkrat dnevno do trikrat tedensko, pri čemer je zelo pomembno, da uporabimo mlačno vodo (temperature do 36°C) in neagresivna mila. Prav tako je zelo pomembno, da se v kopeli ne namakamo predolgo. 10 do 20 minut je prava mera. Strokovnjaki priporočajo tudi različne dodatke, na primer iz hrastove skorje, saj ta pomirja vneto in srbečo kožo ter preprečuje rast mikroorganizmov.
3. Ker imam težave z zdravjem, že dalj časa jemljem različna zdravila. Imam tudi težave s hemoroidi. So ti občutljivi na kakšna zdravila?

Če se boste odločili za samozdravljenje hemoroidov, si zapomniti nekaj stvari: nikoli ne uporabljajte kortikosteroidov ter zdravil, ki vsebujejo acetilsalicilne kisline (Aspirin) ali ibuprofen (Bonifen, Diverin, Ibubel), saj lahko s temi zdravili sprožite krvavitve. Na hemoroide negativno ne vplivajo zdravila s paracetomolom, kot so Lekadol, Daleron, Panadol in podobna. Vsekakor je pametno, da se glede »koktajla« zdravil posvetujete z osebnim zdravnikom. Ob hujših težavah s hemoroidi strokovnjaki priporočajo uporabo zdravila, ki stabilizira stene kapilar, vpliva na aktivnost in zaščito ven in ima tudi protivnetne učinke. Zdravilo za zdravljenje simptomov akutne hemoroidne bolezni pri odraslih lahko kupite v lekarni brez recepta, jemati pa ga morate cel teden in po navodilih.
4. Moj otrok ima hemoroide, kaj naj storim?

Če je to prvič, da ste pri otroku opazili hemoroide in ti ne krvavijo, se lahko odločite za metodo samozdravljenja. Predvsem poskrbite za ustrezno prehrano in gibanje ter preverjajte stanje. Zdravila proti hemoroidom za odrasle niso priporočljiva za mlajše od 12 let. Če po tednu dni ne opazite izboljšanja, bo pravi naslov osebni zdravnik ali specialist.
5. V nosečnosti so se mi pojavili močni hemoroidi. Kaj naj storim?

Hemoroidi v času nosečnosti in po porodu so zelo pogost pojav. Obrnite se na osebnega zdravnika. Če ste med nosečnicami, ki imajo težjo obliko zunanjih hemoroidov, se lahko odločite tudi za operativni poseg.
6. Že dalj časa me muči zaprtje, ki postaja vse hujše, včasih me v predelu zadnjika boli celo med hojo. Naj si pomagam z odvajali?

Ko gre za močne bolečine, bo pravi naslov zdravnik. Namreč – tudi nepravilna raba ali zloraba odvajal lahko povzroči/pospeši nastanek hemoroidov.
www.000webhost.com