Vrste hemoroidov

Obnova članka, ki ga dobite na tej povezavi.

Hemoroidi (zlate žile) so nabrekla tkiva v steni danke in zadnjika, ki vsebujejo vene. Neprijetno nadlogo zlate žile ločimo na dve vrsti, notranje in zunanje hemoroide. Hemoroidi, ki se vnamejo in v njem nastane krvni strdek (tromb), lahko zakrvavi, se poveča ali celo štrli navzven je zunanji hemoroidi. Tisti, ki ostane v zadnjiku imenujemo notranji hemoroidi.

Če imate sum, da ste oboleli za hemoroidi (ali zlato žilo), se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom, da vam ta potrdi. Za hujše težave vas bo obrnil na specialista – proktologa.

NOTRANJI HEMOROIDI

Notranjih hemoroidov v začetni stopnji obolenja ne vidimo, niti ne zatipamo, zato včasih preteče že nekaj časa, preden se zavemo, da imamo težave. Edini znak, začetne stopnje povečanja venskih vozličev je krvavitev iz danke, ki jo opazimo na blatu ali wc papirju in srbečica.

Notranji hemoroidi so prirojeni in nastanejo zaradi oslabljenega vezivnega tkiva in čezmernega ožiljenja v predelu zadnjika in so najpogostejši vzrok za krvavitev iz danke. Kri je sveža, svetle barve in jo opazimo na koncu odvajanja ali sluzast izliv. Stanje se lahko razvije v drugo in tretjo stopnjo, ko se krvavitvi »pridruži« zdrs ali obsežni zdrs skozi zadnjično odprtino, predvsem pri predklonu ali pri napenjanju.

Kaj lahko storim?

Težave z notranjimi hemoroidi rešujemo od znotraj. S pravilnim načinom prehranjevanja in zdravo prehrano lahko naredimo ogromno. Voda je glavna hrana za črevo. Zato moramo piti dovolj navadne negazirane vode. Vlaknine so vitalnega pomena za črevesje. Pojesti je potrebno dovolj hrane obogatene z vlakninami. Najbolje je jesti sezonsko zelenjavo.

V naši spletni trgovini lahko najdete produkte kot so ZhenPasta Shirataki testenine in ZhenPasta Shirataki riž. Testenine in riž vsebujeta 100% vlaknine in sta BREZ GLUTENA, BREZ OGLJIKOVIH HIDRATOV in BREZ LAKTOZE. Dobite tudi prehransko dopolnilo AJDE, ki je narejena iz naravnih snovi. Vzgojeno in pridelano na slovenskih tleh.

Za oteženo opravljanje velike potrebe (boleče iztrebljanje, pretirano napenjanje) si lahko pomagate z wc pručko. WC pručka vam pomaga do fiziološkega položaja (čepite na školjki), ki je naravni položaj za opravljanje velike potrebe.

ZUNANJI HEMOROIDI

Neprijetne bolečine v predelu zadnjika ob sedenju in odvajanju blata nas hitro opomnijo, da imamo morda hemoroide. Zunanji hemoroidi so manjši žilni pleteži v zunanjem delu zadnjikovega kanala. Nahajajo se pod kožo, ki obdaja anus. V primerjavi z notranjimi hemoroidi redkeje povzročajo težave, nam pa, ko nabreknejo, povzročijo bolečino in srbenje ali celo krvavitev. Zatipamo jih kot zatrdlino v zadnjiku. Vzrok tromboze so vnetja, drobne razpoke ali razjede v zadnjikovem kanalu. Skozi prizadeto sluznico vdrejo klice in prizadeta je tudi žilna stena hemoroidnega vozla.

Kaj lahko storim?

Za zmanjšanje bolečin med opravljanjem velike potrebe je potrebno dobiti fiziološki položaj. Potrebo je potrebno opravljati čepe. WC pručka Squatty Potty je namenjena prav temu. Iz udobja wc školjke si lahko z wc pručko pomagamo tako, da sedimo čepe. Kompromis med udobjem in pravilno držo. Za večjo higieno boste poskrbeli s higienskimi robčki Moilis, ki so navlaženi s posebno tekočino, da pomiri, osveži in obnovi povrhnjico kože. Za nego zadnjične odprtine so na voljo tudi mazila.

www.000webhost.com