Z NARAVO NAD PREBAVNE TEŽAVE!

11.04.2016

Verjetno se lahko vsi strinjamo, da sodobni življenjski slog ne prinaša samo udobja in izobilja, temveč v številnih pomembnih pogledih močno škoduje zdravju in počutju človeka. Izpostavimo lahko kar nekaj področij, ki so v preteklosti koristila zdravju, danes pa velja povsem obratno – posebej gre omeniti nezdravo prehrano, pomanjkanje gibanja, onesnaženje zraka… Namesto, da bi nam prehranakoristila ter nas krepila, nam v veliki meri škoduje. Gibamo se le redko, pa tudi zrak, ki ga vdihavamo v natrpanih mestih, ni ravno prijazen do pljuč. Posledice so očitne, predvsem na zdravstvenem področju. Kaj torej storiti v boju zoper škodljive posledice sodobnega življenjskega sloga?

 

Osredotočili se bomo predvsem na prehrano, ki je glavni krivec za mnoge nevšečnosti, med katerimi posebej izstopajo prebavne motnje. Sodobna hrana namreč ni najboljše, kar lahko ponudimo našemu telesu, tako da imajo prebavila nekaj več dela in posledično povzročajo bolečine ali druge neprijetnosti. Kaj storiti za boljšo prebavo? Uredimo si naravno prehrano! Med najbolj koristnimi živili na tem področju je gotovo ajda, žitarica, ki je pravzaprav značilna za slovensko območje. Poznamo avtohtone vrste ajde na slovenskem, ki so še posebej privlačna alternativa sodobni prehrani. Zakaj? Ker zagotavljajo odlično kombinacijo hranilnih snovi, predvsem pa se boste s to žitarico najedli vlaknin, ki slovijo po odličnih učinkih v boju proti prebavnim težavam.

Kako je ajda koristna za boljšo prebavo? Predvsem se izkaže v primeru, da se soočate z zaprtostjo. Z vlakninami namreč spodbudi prebavo, tako da je odlična za sproščanje prebavne poti, pa tudi v drugih primerih pride ta lastnost prav – na primer, če želite svoje telo dodatno prečistiti. Ajda se seveda ne priporoča samo tistim, ki se že soočajo s prebavnimi motnjami. Svetujemo vam, da to žitarico vključite v svojo dieto tudi tisti, ki bi se radi preventivno zavarovali pred tovrstnimi nevšečnostmi, saj je vedno bolj pametno predhodno poskrbeti za to, da do težav ne bo prišlo, kot pa se s težavami soočati. Ajda se torej najbolj izkaže z vlakninami, ni pa to edina odlika te žitarice. Omeniti moramo tudi, da ajda ne vsebuje veliko fitinske kisline, saj se ta razgradi, če zrna čez noč namočimo – to pomeni, da boste svojemu telesu omogočili, da bo koristilo prav vse hranilne snovi, ki jih bo pridobilo s hrano. V končni fazi pa lahko ajda pomaga še pri mnogih drugih težavah, bolj ali manj povezanih s prebavo – pri zdravju zob, pri hemoroidih, težavah s tekom …

Ajda je torej vsestransko živilo, ki bo zelo koristilo vašemu zdravju. Ne glede na to, ali vas muči zlata žila ali zaprtost ali kaj drugega, vam svetujemo vnos ajde v svojo dieto. Pri tem pomaga tudi dejstvo, da je ajda zelo primerna za raznoliko kulinarično uporabo – lahko jo dodate v najrazličnejša živila, lahko celo jeste kar zrna sama.

Post Comment

www.000webhost.com