RAZLIKA MED SHIRATAKI IN SHIITAKI

24.06.2016

Ljubitelji eksotične kulinarike z navdušenjem spoznavajo nove jedi iz oddaljenih krajev, tako da bodo veliko zanimanje gotovo požele tudi specialitete, ki jih najdemo pod imenom shirataki in shiitaki. Nekaterih azijskih jedi smo tudi pri nas že vajeni in jih poznamo pod različnimi nazivi, druge pa moramo še spoznati – prav shirataki in shiitaki včasih ljubiteljskim gurmanom povzročata težave, saj imata podobno zveneče ime, a se živili vseeno precej razlikujeta. Da ne bi pri izbiranju azijskih jedi zagrešili kakšne večje napake, bi bilo torej pametno ugotoviti, kakšne so razlike med shirataki in shiitaki.

Shiitaki oziroma tudi shiitake je ime za užitno gobo, ki uspeva v toplejših območjih vzhodne Azije. Zaradi različnih lastnosti je ta goba hitro našla svojo pot v azijsko kulinariko, uporablja pa se tudi pri tradicionalnem zdravilstvu in za izdelavo gnojil. Za gurmane je najbolj privlačna seveda možnost uporabe shiitaki gob v kuhinji, kjer je svoboda praktično neomejena. Zasluga za to gre predvsem intenzivnemu okusu, ki omogoča uporabo v zelo raznolikih vrstah jedi, piko na i pa dodaja bogata hranilna vrednost – shiitaki vsebuje zalogo različnih vitaminov, mineralov in drugih koristnih snovi. Med slednjimi najdemo takšne, ki ugodno vplivajo na zdravje in počutje. To so vedeli že starodavni azijski zdravilci, medtem ko danes shiitaki pridobiva priljubljenost tudi v znanstvenih krogih, kjer raziskujejo učinke proti višanju holesterola in razvoju tumorjev, te gobe naj bi bile koristne celo za preprečevanje raka.

Če so shiitaki gobe, primerne za raznoliko kulinarično uporabo, pa je shirataki komplementarno živilo, h kateremu se shiitaki lepo poda. Gre namreč za vrsto testenin, ki jih lahko pripravljamo z gobami, seveda pa jih lahko kombiniramo tudi z mnogimi drugimi dodatki. Shirataki je namreč brez intenzivnega okusa, torej kot nalašč za kulinarično eksperimentiranje z omakami in prilogami. Sicer pa gre za testenine, ki se pridelujejo iz moke iz rastline konjak, znane tudi pod imenom hudičev jezik. To daje testeninam posebne lastnosti, ki so še kako pripravne v kuhinji. Shirataki ima zelo nizko kalorično vrednost, poleg tega nimajo ogljikovih hidratov, glutena in maščob, zato so priljubljena sestavina mnogih in raznolikih diet. Vsebujejo pa vlaknine, ki dodajo tem testeninam mnoge koristne učinke – dobro denejo prebavi, pomagajo pri uravnavanju sladkorja v krvi, zmanjšujejo apetit … Ker gre za vsestranske testenine, ki brez težav nadomestijo riž in običajne testenine, je vsekakor smiselno izbrati shirataki za praktično kakršno koli ustvarjanje v kuhinji, saj se rezanci podajo v skoraj vsako jed.

Ugotovili smo torej, da shirataki in shiitaki poleg podobnega imena povezujejo še koristni učinki na zdravje in široka uporabnost v kuhinji. Škoda bi bilo, če ne bi za konec izpostavili še posrečene kombinacije, ki naredi iz omenjenih živil pravo specialiteto. Že shirataki rezanci in shiitaki gobe nudijo različne kombinacije – lahko si pripravite okusno enolončnico ali obaro, oboje se lepo poda v juhe, seveda pa lahko z omako iz shiitaki gob dopolnite kar skuhane shirataki testenine. Možnosti je ogromno, še posebej, če v kombinacijo vključite še druga živila. V vsakem primeru pa smo prepričani, da boste uživali v okusnih in zdravih jedeh!

Shirataki testenine in riž.

Post Comment

www.000webhost.com