PREVENTIVA JE BOLJŠA OD KURATIVE

26.08.2014

Hemoroidi so najpogosteje posledica napenjanja zaradi zaprtja. Zaprtje nastopi zaradi nepravilne prehrane, pomanjkanja gibanja, nezadostnega vnosa vode in stresa. Med drugimi povzročitelji zaprtja sta pogosta tudi zloraba odvajalnih sredstev ter sindrom razdražljivega črevesja.
Že pregovor nas uči, da je preventiva boljša od kurative. Zato smo pripravili več nasvetov, kako preprečiti nastanek zaprtja in posledično tudi težave s hemoroidi.

Prehrana, bogata z vlakninami

Strokovnjaki najprej priporočajo ureditev prehrane, in sicer uživanje čim več hrane, ki vsebuje veliko vlaknenih živil. Zelenjava je denimo velik vir vlaknin. Seveda je uživanje nekaterih živil odvisno od našega prehranskega tipa, a večina rastlinskih vlaken prispeva k udobnemu prenosu blata skozi črevesje. Z vlakninami so še posebej bogata lanena semena, ki jih lahko zmeljemo in v obliki kavne žličke ali dveh dodamo svojim jedem. Tudi trpotec pomaga omiliti tako zaprtje kot drisko.

Posameznikom, ki doslej niso uživali hrane z veliko vlakninami, priporočamo postopen prehod, saj lahko hipno »pretiravanje« s spremembo prehrane vodi v napihnjenost in pline. Dovolite, da se vaš prebavni sistem postopno privadi na spremembo prehrane in dodatne vlaknine.

Jejte sveže pomaranče

Sveže pomaranče vsebujejo močne fitokemikalije, ki skrbijo za zdravje žil. Svoji prehranski dieti lahko dodate tudi kokosovo olje (po možnosti čisto deviško).

Pijte veliko čiste vode

S pitjem čiste ali izvirske vode (v poštev pride tudi filtrirana voda) boste potešili žejo ter poskrbeli za hidracijo telesa in boljšo presnovo. Dobro vodilo glede vnosa količine vode v telo je že barva urina. Ta naj bo svetlo rumene barve. Temno rumena barva izdaja, da telesu primanjkuje tekočine/vode. Kombinacija ustreznih vlaknin in vode ustvari mehkejše blato, to pa se lažje premika skozi debelo črevo in zmanjšuje potrebo po naporu pri izločanju.

Redno telovadite

Redna telesna vadba bo spodbudila tudi prebavni trakt.

Uporabljajte kakovostne probiotike

Če uporabljate prehranska dopolnila, se prepričajte, da gre za kakovostne probiotike. Uravnoteženje črevesnih bakterij bo pomagalo zoper zaprtje hkrati pa imajo pozitiven vpliv na splošno zdravje organizma.

Obvladajte stres

Čustveni stres močno negativno vpliva na prebavo. Zato je pomembno, da ga skušate v življenju čim bolj zmanjšati.

Post Comment

www.000webhost.com