HEMOROIDI – OPOZORILA SO RESNA, POSLEDICE GRDE!

HEMOROIDI – OPOZORILA SO RESNA, POSLEDICE GRDE!

26.08.2014

S hemoroidi se v različnih življenjskih obdobjih soočimo skorajda vsi. Nekateri med nami imajo smolo in jih ta zdravstvena težava spremlja pogosteje ali pa dlje časa. Na srečo obstaja več načinov, kako jo odpraviti. Predvsem k odpravi hemoroidov (vnetih zadnjikovih žil) največ prispevamo z zdravim načinom življenja in pravilno prehrano.

Kaj so hemoroidi?

Hemoroidi (zlata žila) so nabrekla tkiva v steni danke in zadnjika, ki vsebujejo vene. Gre za preplet žil v zadnjiku, ki sicer omogoča nadzor zadrževanje vetrov in sluzi. Hemoroidi so tudi najpogostejši vzrok krvavitev iz zadnjega dela črevesa. Težave nastopijo takrat, ko se hemoroidi vnamejo (žile se povečajo in nastanejo t. i. žilni vozli), pri čemer lahko zakrvavijo oziroma se povečajo in so vidni navzven. Hemoroide, ki nastanejo v zadnjiku, imenujemo notranji hemoroidi, hemoroide, ki so vidni navzven, pa zunanji.

Kako nastanejo hemoroidi?

Hemoroidi lahko nastanejo kot posledica prehrane s premalo vlakninami, zaradi kroničnega zaprtja, bolezni jeter, krčevitega kašljanja, kihanja, bruhanja ter fizičnih naporov. V zadnjih letih je eden pomembnejših vzrokov za nastanek hemoroidov tudi delo, ki zahteva veliko sedenja. K nastanku hemoroidov najbolj pripomore zvišan pritisk v trebuhu, ki povzroči širjenje ven zadnjika in povzroča, da te nabrekajo ter se šibijo. Morebitne nepravilnosti v delovanju notranjih organov, posebno črevesne težave ali bolezni pogosto še dodatno poslabšajo hemoroide.

Katere so ključne skupine, ki imajo hemoroide?

Težava s hemoroidi ima po statistiki več kot polovico ljudi po tridesetem letu starosti, čeprav je njihov pojav zaznati predvsem pri osebah med 20. in 50. letom starosti, redkeje pri otrocih. Hemoroidi se v praksi pogosteje pojavljajo pri ljudeh s kroničnimi prebavnimi motnjami, zlasti pri tistih, ki trpijo zaradi zaprtja. Prav tako se pogosto pojavljajo pri nosečnicah (ali po porodu), pri starejših osebah, osebah s prekomerno telesno težo in ljudeh, ki preveč sedijo. Hemoroidi nastanejo tudi zaradi zadrževanja blata oziroma predolgega odlašanja z veliko potrebo, driske in/ali dolgotrajnega sedenja na straniščni školjki.

Raziskave zdravstvenih ustanov ugotavljajo, da smo prebivalci zahodnega sveta zaradi svojih prehranskih navad ter življenjskega sloga s premalo gibanja bolj nagnjeni k hemoroidom, kot prebivalci azijskega ali afriškega dela sveta.

Kako prepoznamo hemoroide?

Hemoroidi nase opozorijo predvsem z bolečino ali srbenjem, pri hujših oblikah pa tudi s krvavitvijo. Notranji hemoroidi povzročajo bolečino predvsem pri odvajanju blata, ki je intenzivnejša v primeru zaprtja ali naprezanja ob odvajanju. Morebitni krvni strdki lahko bolečino še stopnjujejo in celo povzročajo krvavitve ob odvajanju. Najpogostejši znaki hemoroidov so tako bolečina med odvajanjem, sveža krvavitev iz črevesja, boleče zatrdline in srbenje ob zadnjiku pa tudi izločanje sluzi iz zadnjika.

Kako ukrepamo proti hemoroidom?

Predvsem z bolj zdravim življenjskim slogom in prehrano. To pomeni, da se več gibamo, izogibamo sedečemu delu ter uživamo prehrano, ki vsebuje veliko vlaknin. Na jedilniku naj bi zato bilo veliko zelenjave, sadja in žit, saj te vsebujejo veliko vlaknin, ki vežejo vodo in posledično večajo volumen blata ter spodbujajo črevesno peristaltiko. Priporočljivo je tudi pitje večjih količin vode. Eden univerzalnih nasvetov je tudi ta, da med odvajanjem blata ne pritiskamo preveč in se ne naprezamo. Ko smo opravili z odvajanjem blata, se nežno obrišemo. Pri tem uporabimo mehak, vlažen toaletni papir ali pa otroške čistilne robčke. Če imamo to možnost, se po potrebi namesto brisanja umijemo z vodo in nežno posušimo danko.

Mazila in kreme proti srbenju in bolečinam pa velja uporabiti samo na priporočilo zdravnika – ob pojavu bolečin in srbečice v predelu zadnjika in danke vsekakor velja obiskati osebnega zdravnika.

Kaj pa zdravljenje?

Zdravljenje hemoroidov je potrebno zgolj v primeru, ko ti povzročajo resne simptome. Poleg lekarniškega zdravljenja z različnimi kremami ter mazili z anestetičnim in protivnetnim delovanjem nam lahko zdravnik predpiše tudi t. i. mehčalce blata. Ti s svojim delovanjem pomagajo odpraviti zapeko in napenjanje ob odvajanju.

Zdravnik ob pregledu postavi diagnozo. Pri tem se lahko odloči za klasičen fizični pregled, po potrebi pa še digitorektalni pregled (pregled zadnjika s prstom). Redkeje se zdravniki odločajo za anoskopijo (pregled zadnjika z instrumentom z lučko) in proktoskopijo (pregled cele danke).

Krvaveče hemoroide zdravijo z vbrizganjem snovi, ki z brazgotinjenjem tkiva zapre vene (skleroterapija). Velike notranje hemoroide ali hemoroide, pri katerih skleroterapija ni uspešna, pa zdravniki zdravijo tako, da jih podvežejo z gumijastimi obročki. Podvezani hemoroid se zvije in nato brez bolečin odpade. V novejši medicinski praksi lahko hemoroide uničijo celo z laserjem, infrardečim sevanjem ali električnim tokom. V primeru, ko se tovrstne metode zdravljenja izkažejo za neuspešne, pa je potrebna operacija.

Vas zanima več? Priporočamo vam v branje:

Tudi zadnja plat potrebuje nežnost 
Hemoroidi – opozorila je treba vzeti zares 
Zdravljenje hemoroidov 
Hemoroidi – davek dolgotrajnemu sedenju 

Post Comment

www.000webhost.com