BLAGODEJNI UČINKI DIVJEGA KOSTANJA NA VAŠE ZDRAVJE

12.05.2016

Jasno je, da sodobna prehrana z zdravstvenega vidika ni ravno najboljša. Tudi, če se posebej trudite, da bi živeli zdravo, v svoje telo vnašate marsikaj, kar v želodec ne sodi. To je le pika na i raznovrstnim nevšečnostim, ki jih povzroča sodobni življenjski slog. Prehrana, ki je nekoč izrazito služila krepitvi in poživitvi telesa, danes vse pogosteje povzroča težave – zagotavlja le toliko energije, da zmoremo opravljati vsakdanja opravila, hkrati pa ima mnoge stranske učinke, zaradi katerih se slabše počutimo ali celo zbolimo. Da bi se tem neprijetnostim kar se da izognili, se je treba na področju prehrane vrniti nazaj k naravi. In kaj je bolj naravno kot obisk bližnjega gozda? Tam boste našli divji kostanj, ki je odličen vir hranljivih snovi, predvsem pa blagodejno deluje na različne dele človeškega telesa.

Z divjim kostanjem boste dosegli dolgoročno korist za svoje telo. En izmed najbolj blagodejnih učinkov tega živila namreč vpliva na ožilje, torej prav na tisti sistem, ki v sodobni družbi povzroča veliko težav. S tem ne mislimo samo na srčne zastoje in podobne nevarnosti, temveč tudi na krčne žile, hemoroide, zatekanja in podobno. Težave v ožilju se namreč ne kažejo samo tako, da gre kaj narobe neposredno z žilami, temveč pogosto opazimo posredne simptome, ki seveda niso nič bolj prijetni. Če tudi vas muči zlata žila, če trpite za kakšno drugo obliko krvožilnih težav ali pa če bi preprosto radi poskrbeli za preventivo, nudi divji kostanj obilo možnosti za pomoč. Pri soočanju s težavami ožilja se najbolj priporočajo pripravki iz surovih plodov divjega kostanja, tako da imate kar precej izbire in prav nobenega izgovora, da ne bi v svojo prehrano vključili tudi teh. Sploh zato, ker kostanj ni koristen samo za ožilje, temveč tudi za prebavo, saj pomirja želodčne težave in prebavne motnje, to pa še ni vse – znani so koristni učinki divjega kostanja na dihala, živčni sistem, jetra in podobno!

Divji kostanj lahko uporabljate na nešteto načinov, saj je uporabna praktično celotna rastlina. Uporabite lahko kostanjeve liste, ki v obliki poparkov blagodejno delujejo na dihala, iz skorje je možno narediti obkladke za vročična obolenja, kostanjeva moka je blagodejna za odprte rane in podobne težave, pa tudi cvetovi rastline se uporabljajo. V vsakem primeru velja, da je kostanj nadvse koristen za vaše zdravje. Ne glede na to, ali se soočate s hemoroidi, prebavnimi motnjami, težavami z ožiljem ali drugimi nevšečnostmi, vam lahko kostanj toplo priporočimo. Pripravke iz divjega kostanja lahko najdete v lekarnah, lahko pa jih pripravite kar sami doma. Opozoriti pa gre na to, da divji kostanj ni soroden pravemu kostanju, katerega plodove pogosto uživamo popečene – plodovi divjega kostanja za prehrano niso primerni.

Post Comment

www.000webhost.com