ALI NA STRANIŠČU SEDIMO PRAVILNO IN KAKO SO ZNANSTVENIKI PRIŠLI DO ZAKLJUČKOV?

08.03.2016

V Izraelu
Dr. Don Sirikov, izraelski zdravnik je naredil poizkus: 28 naključnih oseb je prosil, da opravljajo veliko potrebo na tri različne načine:
– sede, običajna straniščna školjka
– napol čepe, zelo majhni straniščni školjki
– čepe, kot v naravi

Med poizkusom je meril čas, ki ga oseba porabi za iztrebljanje. V povprečju so ljudje opravili veliko potrebo v čepečem položaju v 50 sekundah. Odgovori v vprašalniku so bili naslednji: vsi sodelujoči so odgovorili, da so v čepečem položaju opravili veliko potrebo najbolj popolno. Sedenje je trajalo povprečno 130 s in opravljanje velike potrebe ni bilo najbolj učinkovito.

Na Japonskem
Raziskovalci so prosili naključne osebe, da zaužijejo snov visokega kontrasta. Med opravljanjem velike potrebe so jih slikali z rentgenom. Seveda so osebe opravljale veliko potrebo v različnih položajih. Kaj so pokazale rentgenske slike? V čepečem položaju se črevesni kanal izravna. Vsebina v njem? Nima ovire za izhod iz telesa!

Dejstva
Naše telo, predvsem sklop črevesnih zapor, ni narejeno zato, da bi v sedečem položaju (sploh pa ne v stoječem) popolnoma odprlo odprtino. Ena od mišic oprijema črevo in ga zapira tako, da tam nastaja pregib. Ta mišica se popolnoma sprosti v čepečem položaju.
Opravljanje velike potrebe čepe je že od pradavnih časov edini način, v katerem je človek opravljal veliko potrebo. Milijoni let evolucije v primerjavi z niti 200 leti kraljevega stolčka. Kakšne posledice ima to na človeka?

V krajih, kjer se še zmeraj opravlja veliko potrebo čepe ne poznajo obolenj s hemoroidi. Drugače povedano, črevesne bolezni, kot so zaprtje in hemoroidi poznajo izključno v modernem svetu, kjer je razširjena kraljeva školjka – opravljanje velike potrebe sede.

Posledice posodobitve
Hemoroidi so v večini primerov posledica prevelikega pritiska na črevo. Pritisku se izognejo tako, da sproščeno bingljajo iz zadnjika.

Kaj narediti?
Če imate dovolj pod palcem in so vas te besede prepričale, da boste naredili en korak k boljšemu počutju in poskrbeli za svoje zdravje, si privoščite WC na štrbunk ali čučavac. Na spletu boste našli trgovine s to opremo, po imenu počepna školjka ali turška školjka.

Če ste pa leni in se nočete odreči komoditeti kraljeve školjke, imamo rešitev za vas. WC pručko. Koristno in ob enem udobno. Pa še manjši strošek v primerjavi z adaptacijo stranišča.

Vir: Čarobno črevesje – Vse, kar morate vedeti o najbolj prezrtem organu
Avtor: Giulia Enders, prevod: Aleš Učakar

Post Comment

www.000webhost.com